1. De vacature

1. De vacature

Geschikte kandidaten vinden is geen sinecure. Een eerste stap is de opmaak van een duidelijke en doordachte vacaturetekst.

Is de jobinhoud correct? Is de vacature eenvoudig en duidelijk geschreven? Is de vacature lees- en begrijpbaar voor iedereen? Vermeld je de taalvereisten voor de kandidaat en zijn ze duidelijk? Passen de taalvereisten bij de functie?

Kortom; stel je vacaturebericht correct en aantrekkelijk op.

VDAB werkt momenteel aan een online cursus over werven en selecteren. Zodra deze gepubliceerd wordt, vind je hier een verwijzing. 

2. Taalgebruik in de vacature

Een juist leesniveau is van groot belang. Volgens onderzoek bereik je 95% van je lezers als je op taalniveau B1 schrijft. Dat taalniveau wordt ook wel eens “eenvoudig Nederlands” genoemd of, zoals het in volgende tools genoemd wordt, “klare taal” (vacaturetekst in klare taal).

Volgende tools kunnen helpen om de vacaturetekst in klare taal te zetten:

Het Agentschap Integratie en Inburgering biedt ondersteuning bij het schrijven van duidelijke vacatures en teksten.

3. Taalvereisten voor de kandidaat

Een taalprofiel geeft een overzicht van de talige competenties die iemand nodig heeft om een functie uit te oefenen op vlak van spreken, luisteren, schrijven en lezen.

Volgende sites geven je meer info:

Het Huis van het Nederlands (Brussel) werkt momenteel aan een databank met taalprofielen. Zodra deze gepubliceerd is, vind je de link hier.